Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Woordenboek

Om sommige begrippen uit te leggen, is soms wel de Engelstalige term nodig, vermits deze nu eenmaal in het jargon wordt gebruikt. Indien we sommige termen zouden vertalen naar het Nederlands, dan is dat soms zinloos, omdat deze geen echte betekenis hebben.

Je neemt hier plaats in een soort trein, met twee in een bakje, die doorheen deze attractie brengt.
Een 360° Cinema is (meestal) een cinema waarin je in een cirkelvormige ruimte staat. De bezoekers staan centraal in de ruimte, de muren zijn bedekt met een scherm waardoor er een scherm ontstaat van 360° graden. Het resultaat is dat de bezoekers langs alle kanten om geven zijn door een scherm.
Een 3D Cinema is een filmvertoning waarbij je een bril draagt die het toelaat om de film te zien met de aanwezige effecten. Deze effecten zijn ontstaan door hedendaagse technologieën en geven je de indruk dat de objecten uit de film naar je toevliegen.
Deze soort attractie lijkt hard op een 3D-attractie, alleen bezit deze zetels die een extra dimensie creëren, die ook op andere zintuigen spelen, zoals lucht, nevel, bewegende zetels, etc.
Arrow Dynamics had nood aan een vernieuwende attractie, en ze zijn met deze coaster naar buiten getreden. Bij deze coaster, is het vooral het wagentje die het hem doet. De trein bestaat uit 4zits rijen, waarbij de rail een scheiding vormt. Hierdoor is er ruimte gecreërd om de wagentjes rondom hun eigen as te laten swingen, of zelfs roteren. Hierdoor krijgt de rit een extra dimensie.
Het prototype zou in Six Flags Magic Mountain komen.
Dit is het vroegere BEAR-flumes.
Zwitsers bedrijf.
De benaming Accelerator Coaster of Rocket Coaster staat voor een bepaald type launched coaster, waarbij men voor de lancering gebruik maakt van hydraulische druk. Deze stalen achtbaan is een ontwerp van Intamin AG. De voornaamste eigenschap voor een Accelerator Coaster is uiteraard de lancering, waarbij een indrukwekkende versnelling wordt ervaren. Het vervolg van het parcours kan variëren, gaande van steile top hats, tot loopings, helixen, airtime hills,...
Een acrobatic show is een algemene benaming voor een pretparkshow, die vooral in teken staat van stunts en acrobatie.
Onder adventure verstaan we verschillende doe-activiteiten. Dit kan gaan van een avontuurlijke wandeling doorheen een moeras tot bijvoorbeeld muurklimmen, een touwenparcours,...
De Afterburner is van de hand van KMG Rides. Deze transportabele attractie heeft een lange slingerarm die tot 120° schommelt met een maximum hoogte van 20 meter. Onder aan de arm zit een molen met 6 gondels die plaats biedt aan 24 personen. In tegenstelling tot een frisbee van Huss, "hangen" de mensen met de benen vrij. De gondel draait met een snelheid van 15 r.p.m. rond.
Een Air Jumper is een twee-armige slingermolen, waarbij de gondels in tegengestelde richting ondersteboven draaien. Het model van Modial noemt Tornado. Een Air Jumper was een attractie die in de jaren '80 ontworpen werd door Vekoma.
Een Alpine Coaster is een veilige rodelbaanconstructie, gebruikmakend van een stalen railsysteem, gebouwd door de Duitse firma Wiegand. De wagentjes bieden plaats aan twee personen maar kunnen evengoed door één individu bestuurd worden. Het voordeel van deze baan is, dat geen grote funderingen nodig zijn, en dat het staalwerk gewoon via stalen pennen kan vastgezet worden aan het grondoppervlak. Er is veel variatie mogelijk bij het ontwerpen van deze attractie, gaande van snelle, spannende bochten tot drops van 4 meter. Zelfs zogenaamde jumps zijn mogelijk om de rit nog spannender te maken.
Alterface is een spin-off bedrijf, waarvan de oorsprong terug te vinden is bij de Université catholique de Louvain (Louvain-la-Neuve). Na jaren van Europees onderzoek in de wereld van Telecommunicatie en Remote Sensing, ging de groep de zakenwereld in, sinds 2001.

Alterface S.A. offers a range of interactive multimedia systems, innovative and life-like, recreational and educational for museums, science centers, and amusement parks.
Een attractietype van Technical Park.
Dit is een algemene benaming om aan te duiden dat er een collectie vissen te bewonderen is in het park. Dit kan gaan van een beperkte collectie tot een heus gebouw of zelfs park.
Bouwer van waterattracties, vooral gekend dankzij de bootjesglijbanen.
Een lunapark, is het paradijs voor videospelletjes-fanaten.
Zeer interessant wanneer het regenweer is.
Arrow Dynamics werd in 1946 gesticht, alhoewel het bedrijf pas in de jaren '60 de pretparkwereld binnenstapte met het ontwerpen van enkele attracties voor Disneyland. Thuisbasis van het bedrijf was in Utah, USA.
In 2001 ging het bedrijf failliet en werden hun aandelen overgekocht door S&S Power.
Arrow Dynamics was pionier op gebied van steel coasters. Met Matterhorn Blitz brachten ze de eerste steel coaster met buizenconstructie op de markt. 1975 mag gezien worden als een mijlpaal in de geschiedenis van de pretparkwereld toen Arrow één van de belangrijkste coasters op dat moment introduceerde: Corkscrew in Knott's Berry Farm, beter bekend als 's werelds eerste moderne looping coaster.
Tijdens de periode van de hypercoasters, waar Arrow ook één vand e pioniers was, begon het bedrijf aan populariteit in te boeten tegenover bedrijven als Intamin en vooral B&M. Dooddoener voor het bedrijf was de revolutionaire achtbaan X in Six Flags Magic Mountain. Deze attractie kreeg bijzonder veel media-aandacht maar in feite was deze attractie één grote mechanische nachtmerrie...
Deze raketattractie kan beschouwd worden als voorloper van de modernere simulators. Deze attracties waren vooral in de jaren '80 bijzonder populair in de parken. Ze namen weinig plaats in, en hadden een spacy look.
Bedrijf dat gespecialiseerd is in waterpompen/fonteinen.
B&M, voluit Bolliger and Mabillard, is een Zwitserse firma, die allerlei stalen achtbanen op hun palmares hebben staan. De achtbanen zijn zeer geliefd vanwege hun grootte, hun comfort, hun intensiteit en het feit dat je met 4 (of meer) naast elkaar kan zitten. Deze achtbanen zijn dan meestal ook de blikvangers in de parken waar ze te vinden zijn. Ze worden ook wel eens de Rolls Royce's van de achtbanen genoemd.
Hier kan je allerhande broodjes en gebakjes eten.
Hier kan je je haar laten knippen en je laten scheren.
Attractie met een gondel vaak in de vorm van een boerderij. Deze gondel gaat naar boven en draait rondjes rond zijn as.
Privaat strand met horeca- en ontspanningsvoorzieningen voor parkbezoekers
Bedrijf dat o.a. botsauto's, carrousels, zweefmolens en matterhorn rides maakt.
Een brits bedrijf, dat log flumes bouwde en werd overgenomen door Interlink Lg.
Hier draait een 2D film om het publiek te entertainen.
Een Bobsled coaster is een niet zo traditionele coaster. Het maakt weliswaar wel gebruik van de zwaartekracht, om zijn baan af te leggen, maar volgt geen 'vastgelegd' traject. Hiermee wordt bedoeld, dat deze coaster zoals een echte bobslee in een 'vrije' baan naar beneden raast.
Bekende voorbeelden zijn Schweizer Bobbahn in Heide-Park, of Bobbaan in Efteling.
Een Boomerang Coaster, is een compacte coaster van Vekoma, met wel zes inversies (3 voorwaarts, 3 achterwaarts).
Een typisch kenmerk aan de boomerang coaster is dat dat wagentjes naar een hoogtepunt worden toegetrokken, waarbij meestal de zwaartekracht z'n werk doet als ze worden gelost.

Deze coaster is op vele plaatsen terug te vinden, omwille van de kleine oppervlakte die het nodig heeft. Bellewaerde Park was het eerste Europese park, die zo'n Boomernag liet neerzetten.
In onze volkstaal beter bekend als 'de boot'. De mensen kennen het wellicht beter als die schommelattractie in de vorm van een boot, die in vele parken terug te vinden is.
Breakdance is een algemene benaming voor een draaimolen, waarbij de gondels verschillende draairichtingen kunnen aannemen. Concept is afkomstig van Huss.
Polen
Hier kan je genieten van een buffet.
Sommige parken bieden overnachtingsmogelijkheden aan onder de vorm van een bungalowpark.
Bungee Drop is de 'Space shot' van Intamin. Men wordt eerst omhoog gekatapulteerd om vervolgens in vrije val terug te keren naar beginpunt.
Een groot U-vorming spoor waarop een karretje voor 2 personen heen en weer rijdt.
Bedrijf dat o.a. polyps maakt(e).
Een Car Ride biedt de mensen de mogelijkheid om met één of andere auto rond te rijden: dit kunnen Oldtimers zijn, Sportwagens, of zelfs Trucks.
Eén van de leukste kinderattracties is deze zogenaamde Crazy Bus, van Zamperla Rides, een soort mini vliegend tapijt. Eén of twee armen draaien een gondel rond, waarbij de gondel steeds horizontaal blijft.
Dit Nederlandse bedrijf, is vooral bekend om zijn 'Flyers'. De Duoflyer is in Legoland en Plopsaland te bewonderen. Binnenkort kun je over Caripro heel wat meer lezen in een nieuwe sectie.
Een draaimolen met armen is een vrij algemene benaming voor draaimolens, die door middel van pneumatica hun 'armen' in hoogte doen veranderen. De bezoeker kan soms wel zelf d.m.v. een knuppel de hoogte veranderen. Voorbeeld: Orbitron in Disneyland Paris.
Een draaimolen die rustig rondjes draait. Soms met paarden die op en neer gaan.
Bouwer van enkele junior coasters, sterk gelijkend op Pinfari.
Custom Coasters International, beter bekend als CCI, zijn gespecialiseerd in het bouwen van houten Coasters. Hun grootste verwezelijkingen zijn in Amerika terug te vinden, maar in Europa kun je van hun werk genieten met o.a. Megafobia in Oakwood, Tonerre de Zeus in Parc Astérix en Stamida en Tomahawk in Port Aventura.
Amerikaans bedrijf, die vooral intense draaimolens, en andere thrillrides op hun CV hebben staan.
Chaos is een attractie van de Amerikaanse bouwer Chance Inc. Het is een schijf die ongeveer 80° stijl omhoog gaat, waardoor de bakjes op het hoogste punt, net voorbij hun evenwichtspunt komen, en dus doorflippen. Vrij intense rit.
Wanneer men spreekt over een Kinderdraaimolen, dan bedoelt men meestal een variatie op de klassieke caroussel. Op deze draaimolen staan dan niet de klassieke paarden (vandaar paardenmolen), maar bvb. muziekinstrumenten, autootjes, allerlei dieren,...
In vele parken zijn de dieren eveneens belangrijk. Ook kinderen vinden het eens leuk om een boerderij te bezoeken.
Een zone voor kinderen, met toch mechanische attracties, zoals een zwiermolen, een draaimolen,...
Naar boven klauteren op eigen krachten.
Computers waar spelletjes op gespeeld kunnen worden.
Een Franse leveranciers van voornamelijk draaimolens.
De Condor is een draaimolen van Huss, die via een toren op een hoogte van meer dan 20 meter wordt gehesen, en waarbij de gondels doorheen de lucht klieven.
De Corkscrew Coaster is een Roller coaster met een of meerdere loops in de vorm van een kurkentrekker. Deze waren in begin jaren 80 bijzonder populair. Men kan hem nog terug vinden in bvb. Alton Towers.
Restaurant waar je aan de counter bediend wordt. Zitaccomodatie heb je hier trouwens ook indoor.
Bouwer van houten achtbanen in de jaren tachtig en negentig.
De Discovery revolution is een variant van een gewone discovery die vergelijkbaar is met Sledgehammer uit bobbejaanland. Anders dan bij die attracties slingert de arm van een Discovery Revolution verder door en werkt de arm na verloop van tijd een volledige 360 af. Passagiers gaan vervolgens verschillende keren traag over de kop.
Combinatie van een draaiende schijf waar de passagiers naar buiten gericht zitten en een schommelschip.
Een attractie met een ronde gondel (waarop de bezoekers naar de buitenkant gericht zitten) die op een op- en neergaand parcours heen en weer rijdt en tegelijkertijd rond zijn eigen as draait.
Show met dolfijnen
Doron is een bouwer van voornamelijk rijsimulatoren, maar maakt ook simulatoren voor pretparken.
Producent van (toeristische) treintjes
Dit is een combinatie van een Space Shot en een Turbo Drop!
Hiermee wordt een afdaling bedoeld, waarin je alleen een helling naar beneden neemt, en op het einde zelf moet remmen.
Op een dubbele draaimolen worden de wagentjes op de molen van de ene draaischijf aan de andere doorgegeven.
Anders dan een racende achtbaan, blijven de 2 tracks van een dualing (of duelerende) coaster niet steeds vlak naast elkaar.
De bekende bungee-bol, waarin je omhoog wordt gekatapulteerd, terwijl je met twee in een bol zit.
Autootjes die elektronisch worden aangedreven en zelfstandig op een plein of binnen een circuit kunnen rijden.
Moser Puke ride
Deze draaimolen van Huss was in de jaren 80 één van de meest spectaculaire attracties. In stand lijkt het op een rups. Het principe is eenvoudig: de molen begint vrij snel te draaien, en de gondels gaan door de middelpuntvliegende kracht heel schuin hangen. Dit is het sein waarop een grote arm het hele gevaarte in een hoek van 90° brengt, waardoor het op een reuzenrad begint te gelijken, waarbij de mensen ondersteboven zitten. Voorbeeld: Enterprise in Heide-Park.
4d cinema
Exclusieve rit voor Rollercoaster Friends
ERT: Exclusive Ride Time.
Pretparken geven aan clubs of groeperingen al eens een half uur of een uur ERT op een bepaalde roller coaster. De term ERT komt uit de USA overgewaaid.
ERF is enkel voor RF, waarbij RF de Rollercoaster Friends betekent.
Nederlandse machinefabriek met een rides-afdeling, vooral gespecialiseerd in people movers.
Een boomerang coaster, maar dan wel een klein formaat, gericht op families.
Achtbaan met freefall-gedeelte
Een hangende rupsmolen.
Een rad, een reuzenrad, een draaiend wiel. U begrijpt ons wel. Voor een echt hoog rad, wordt soms ook wel eens de term Giant Wheel gebruikt.
Flipper is een draaischijf, met 'gondels' aan de buitenkant, die vrij kunnen roteren. Wanneer de schijf begint te draaien, is er een arm, die de hele schijf doet kantelen tot een hoek van 75°.
Voorbeeld is terug te vinden in Heide-Park.
Een Floorless coaster is sterk gelijkend op een klassieke sit down coaster, maar ditmaal heb je geen bodem onder je, waardoor je voeten 'bengelen'. B&M heeft in Amerika enkele pareltjes neergezet, zoals bvb. Kraken in Sea World Orlando, maar binnenkort kunnen we een Floorless coaster verwachten in het nieuwe Warner Bros Movieworld Madrid.
Een variant op Enterprise, waarbij de passagiers in vlieghouding de rit maken. Gefabriceerd door Huss.
Dit is een variatie op de Rainbow. Bij de Rainbow maakt men de beweging zijwaarts mee, bij een vliegend tapijt zit men in dezelfde richting als de beweging. In plaats van 1 arm, worden soms ook vier armen gebruikt.
Voorbeeld in Terra Mitica, Parc Astérix, Tivoliland,...
Een Flying coaster wordt ook wel eens Flying Dutchman of lay-down coaster genoemd. Feit is dat Vekoma met dit idee op de proppen kwam, en dit heeft uitgewerkt in Paramount Great America (California) met Stealth. De mensen komen in een vlieghouding onderaan de track te hangen, en 'vliegen' doorheen een traject met een looping, 2 screws, een horseshoe, en enkele andere inversies.
B&M is momenteel ook zijn prototype aan het uitwerken, die weliswaar volgens een ander systeem zal werken.
Een Flying Island biedt de mensen de gelegenheid om te genieten van een panoramisch zicht.
Het 'eiland' wordt via een hefarm op een hoogte gebracht, terwijl het eiland zelf rond zijn middelpunt draait.
Een prachtig voorbeeld is de Pagode in Efteling.
Een show met fonteinen.
Een plaats in het park waar je een leuke foto kan nemen met een standbeeld of mascottes van het park
First generation of Freefall Towers (Intamin)
Deze attractie is herkenbaar aan de ronde schijf, die heen en weer slingert, net als een boot (bounty/swinging ship). Ondertussen wordt deze attractie in verschillende varianten, door verschillende bouwers aangeboden.
Voorbeeld in Six Flags Holland: Tomahawk.
Een Frog Hopper kun je wel het kleine broertje van een Space Shot noemen. Deze attractie is voor de kinderen bestemd, en is niet al te hoog (max 6m).
Wordt ook wel eens een Crooked house of een wirwar-huis genoemd. De vloeren bewegen, de trappen staan verkeerd,...
Gespecialiseerd in Ejection seats, sling shots, en andere bungee-varianten
Great Coasters International is een bedrijf dat vooral in US gespecialiseerd is, in het bouwen van wooden coasters.
In 2006 zullen ze een eerste Europese project in Finland neerzetten.
Soms ook wel eens Free Fall Tower genoemd. Het concept: men wordt aan verschillende kanten van een grote toren omhooggebracht (rustig tempo), en bovenaan de toren, kun je even genieten van het landschap, om dan in vrijeval naar beneden te 'vallen'. Dalton Terror in SixFlags Belgium, en Free Fall in Holiday Park zijn bekende voorbeelden.
Giovanola is een Zwitsers bedrijf, die reeds vele jaren hebben samengewerkt met Intamin AG. Toch hebben ze reeds enkele coasters op hun CV staan.
Binnenkort is er over Giovanola meer terug te vinden in een nieuwe rubriek.
Go Carts is tegenwoordig zeer populair dat sommige parken, zoals Six Flags Holland, dit tevens aanbieden, mits bijbetaling meestal.
Free fall-ride van Moser-rides
Frisbee-variant van Intamin
Een Gyro Tower wordt soms ook wel eens gewoon een panoramatoren genoemd. Deze toren biedt de parkbezoekers een prachtig zicht over het hele park. Deze torens zijn op vele plaatsen terug te vinden, zoals Heide-Park, Futuroscope,...
Voornamelijk bouwer van waterattracties, zoals de rapid river El Rio in Bobbejaanland.
Een spookhuis geeft een park toch een extra dimensie. Wie vindt het niet leuk om lekker te huiveren, en dicht bij elkaar te lopen. In sommige parken, wordt er een tijdelijk spookhuis neergezet, tijdens de Halloweendagen.
Een rups is een draaimolen, waarbij de wagentjes in een cirkelbaan vooruit, en soms ook achteruit, rijden. Door de snelheid te verhogen, worden ook de horizontale G-krachten verhoogd, waardoor de mensen steeds meer naar de buitenkant worden gezogen.
Deze Amerikaanse bouwer heeft zijn verdienste op vlak van waterattracties, en dan voornamelijk omwille van Shoot-the-chute, en log flumes.
Voorbeelden zijn Niagara in Mirabilandia, of Tidal Wave in Thorpe Park, en Menhir Express in Parc Astérix.
Thrill Ride
Deze paarden volgen een vaste weg af op rails, aan een rustig tempo. Het tempo is laag, en de 'paarden' bewegen zich voort dankzij elektrische motor
Bouwer van draaimolens. Bekend van Breakdance, Enterprise, Rainbow, Flipper, ...
Een hypercoaster is een rollercoaster (geen shuttle coaster), die een zeer hoge lift hill heeft (algemeen hoger dan 65 meter) en enorme snelheden haalt.
Sommige discussies gaan over het feit of een hyper al dan niet inversies bevat. Themeparkvision zal deze categorie dan anders omschrijven.
Hier kan je allerhande ijsjes verkrijgen
Een show waarbij ijsschaatsen centraal staat
Dit is niet meer dan een simulator, waarbij gebruik wordt gemaakt van IMAX technologie. Hierdoor nemen verschillende simulators deel aan de aktie.
Voorbeeld van een IMAX Simulator ride is Galaxy in Phantasialand.
Een Indoor Steel Coaster is een vrij populaire coaster op regenachtige dagen (ook op zonnige). Deze steel coaster is volledig overdekt. Dankzij special effects kan men de aktieradius serieus opdrijven. Bekende voorbeelden zijn Space Mountain in Disneyland Paris, Revolution in Bobbejaanland, Black Hole in Alton Towers, Vogel Rok in Efteling, ...
Een bedrijf dat in samenwerking met Gerstlauer en Intamin houten achtbanen plaatst.
Intamin AG is één van de grotere pretparkbedrijven, die bekend staan voor hun grootse verwezelijkingen.
Niet alleen coasters, ook waterbanen, draaimolen, towers en transportsystemen maken deze bouwer tot één van de meest complete bedrijven binnen het pretparkwereldje.
Bijzonder gedetailleerde informatie kunt u binnenkort terugvinden in een nieuwe rubriek.
Een molen waarin de bezoeker zelf de besturing van het bakje in handen heeft.
Hiermee wordt een gondelbaan bedoeld, waarbij de reizigers ook mee betrokken worden, om iets te doen, zoals bvb. een doelwit raken. Dit kun je doen in El Paso van Bobbejaanland of in The Discovery Club in Avonturenpark Hellendoorn
Duitse firma die o.m. laserdoolhoven en blacklight-minigolfbanen aanbiedt.
To provide fun and entertainment through the provision of high quality, affordable attractions backed by superior customer service. The Interlink Group was founded in 1982 by John Hudd with the express purpose of designing and manufacturing a range of high quality, water based attractions for amusement, theme and water parks. With this philosophy in mind, the company has since developed a variety of water rides to suit a wide range of customer requirements, including those such as the Rapid River and Shoot-the-Chute attractions, while in addition to these it also offers a range of "dry" rides, from sedate scenic trains to thrilling roller coasters. But it is the principles behind this philosophy which make Interlink stand out. John Hudd's vision was, and remains, two-fold - to design and manufacture exciting and entertaining major attractions for all types and size of park while at the same time being able to adapt these to specific customer requirements and budgets. Many examples of how Interlink has successfully applied this ideology can be found in operation throughout the world and it is a way of thinking that has proved a winning formula time and time again in what is today an increasingly competitive marketplace.
Een inverted coaster is tegenwoordig vrij 'in' in de parken. Vekoma noemt hun modellen SLC. Bekende inverted coasters zijn Katun in Mirabilandia, of Nemesis in Alton Towers.
Dit is de SLC-versie van de Boomerang, en kan bvb. worden teruggevonden in Liseberg.
Een Invertor is een attractie van Chance Inc, een boot die tegendraads ondersteboven gaat. Hij komt meestal voor als een Double Invertor. Voorbeelden zijn terug te vinden in Six Flags Holland en Alton Towers.
Een bedrijf dat zijn sporen verdient met simulator en dynamic cinema
Een molen met jetski's op het water.
Een achtbaan gebaseerd op het concept van een normale boomerang coaster, maar dan lager en minder snel, zodat deze familievriendelijker is.
Een Junior Steel Coaster is een vrij algemene naam. Op andere websites worden ze wel eens de keverbaan, Tivoli coaster, kindercoaster,... genoemd. Gebruik makend van een metalen track, leiden zij kinderen op voor het groter werk, dat later zal volgen.
Een Junior Wooden Coaster klinkt misschien als een kindercoaster, maar dat is het zeker niet. In vergelijking met de doorsnee houten coaster, moet deze het doen, met een eerder beperkte hoogte, en een niet al te grote first drop. De thrill daarentegen moet er zeker niet voor onder doen. Enkele voorbeelden: Tomahawk in Port Aventura, en Pegasus in Efteling.
Ring werpen, Eendjes vissen, ...
Een gondel word omhoog geheven door een King Kong-animatronic, met bezoekers erin.
Een molen waarin je in liggende positie plaatsneemt, voornamelijk gemaakt door Zamperla.
Een molen waar de bootjes in cirkelvorm en op en neer bewegen.
Een Kontiki is de Zierervariant van de Zamperla Rockin' Tug. De Kontiki is een maatje groter, en eerder een familieattractie dan een kinderattractie zoals de Zamperlaversie.
Speciaal gevormde spiegels, die al degenen die erin kijken een andere vervormen.
Een achtbaan met een lancering om de wagentjes op snelheid te krijgen.
Beter bekend in de Vlaamse taal als de boomstammekes, of soms ook de splash. Dit is niet meer dan een waterbaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van drops, om de mensen het genot van water te laten beleven. Het gebruikte bootje is veelal een 'boomstam' of soms een variatie (Cadillac in Mirabilandia), waarin 4 à 5 mensen kunnen plaats nemen.
Enkele voorbeelden: Kasteel van Koning Samson in Plopsaland, Menhir Express in Parc Astérix,...
Dit is een log flume, waarbij een schijf (invertor) het bootje van richting en zin doet veranderen, waardoor het achteruit verder vaart, zoals Crazy River in Six Flags Holland en Flashback in Six Flags Belgium.
Thrillride van Technical Park
Dit type coaster maakt gebruik van een LSM lancering systeem. Vekoma heeft een eerste LSM coaster neergepoot in Six Flags Holland, nl. Superman the Ride.
maximaal 2 bezoekers kunnen plaatsnemen in de Luna Loop. De gondel draait rond en je kan zelf kiezen of dat vooruit of achteruit is.
Mack AG is één van die veelzijdige bedrijven, die familiecoasters bouwen. Vooral bekend om hun coasters die in hun park, Europa-park terug te vinden zijn.
Ze zijn de nummer 1 als het op bobslee-coasters aankomt. Ze hebben ook reeds vele andere zaken verwezenlijkt, zoals indoor coasters, electric steel coaster, spinning coasters, water coaster,...
Een Mad House is een zgn. roterend huis. Deze attracties worden tegenwoordig knap ingekleed. Zo heb je Villa Volta in Efteling, Cassandra's Curse in Europa-park, Hex-the Legend of the Towers in Alton Towers,...
Dit is een Huss Draaimolen, die nog intenser is dan de Breakdance. Dezelfde draaibewegingen zijn hier van toepassing.
Voorbeelden zijn terug te vinden in Six Flags Holland, en in Heide-Park
Maurer Söhne is een klein Duits bedrijf, die vele versies van de Wild Mouse bouwt, tevens de Spinning Wild Mouse.
Andere verwezelijkingen zijn Bungee Towers.
Binnenkort is ook over hen een item terug te vinden in een nieuwe rubriek.
Frisbee-attractie welke overkop gaat, gebouwd door SBF Visa.
Een doolhof kan wel eens leuk zijn wanneer er enkele leuke verrassingen op de weg te vinden zijn. In Efteling en Disneyland Paris zijn ze daar goed in geslaagd, om via natuur, en enkele andere elementen er iets knap van te maken.
Een family-coaster die naast de aanloop naar de lift en de lift zelf, een acht als layout heeft.
Is een coastertype van de Duitse firma Zierer.
Een mega-coaster is niet meer dan een mini Hypercoaster, als we dat zo kunnen noemen. Niet hoog genoeg om een hyper te zijn!
Dit is niet meer en ook niet minder de oude bekende paardenmolen, met veelal de bekende nostalgische orgelmuziek.
Het jaar 2000 werd gevierd als het jaar van de caroussel.
Metallbau Emmeln maakt allerlei metalen constructies, van containers tot toeganshekken en natuurlijk ook vrije-tijdsattracties. Ze bouwen old-timers, paardenritjes, carrousels, schommelschepen en in 2005 ook een 'verticale molen' (Twist&Turn in Toverland)
Een soort Bayern Kurve, maar dan van bouwer BHS. Betreft een treintje dat elektrisch aangedreven wordt op een rond parcours.
de kleinere versie van de Sledge Hammer, kan je bijvoorbeeld terug vinden in Plopsa Indoor Coevorden.
Dit is een zwiermolen met luchtballons als gondel. Deze is in verscheidene parken terug te vinden, o.a. Europa-park, Bobbejaanland,...
Een monorail is een trein met één of meerdere opstapstations, die de mensen via een elektrisch systeem op een bepaalde hoogte doorheen of rondom het park brengt. Bedoeling is om vanop een hoogte het park eens langs de andere kant te bekijken.
Achtbaan type welke wordt afgeschoten en waar men plaats neemt op een motor.
Een Multiloop coaster is een coaster die meerdere inversies bevat. Meestal zijn het verschillende soorten inversies.
Voorbeelden: Dragon Khan (8 inv.) in Port Aventura, Goudurix in Parc Astérix (7 inv.)
Een Octopus, soms ook wel eens een spin genoemd, is een draaimolen, met verscheidene armen, die op hun beurt een draaicirkel met gondels omvat. Deze kan soms leuk zijn ingekleed. Terug te vinden in o.a. Parc Astérix, Bellewaerde Park,...
Dit is een toren waaraan parachutes hangen. Eerst worden deze omhoog getakeld, om daarna vrij naar beneden te vallen.
In sommige parken wordt er gebruik gemaakt van een (stoom)trein om de mensen rondom of doorheen het park te brengen. Meestal kun je dan eens de attracties langs een totaal andere kant bekijken.

Stopt te "Main Street U.S.A.", "Frontierland", "Fantasyland" en "Discoveryland"
Een Polyp is een attractie die te vinden is op kermissen en in pretparken. De polyp is bij het publiek beter bekend als 'de Octopus'. Deze attractie valt onder de familie van de spin 'n puke.
Dit is de Giant Drop van Maurer-Söhne.
Vergelijkbaar met een alpine slide, maar dan zonder op zwaartekracht te werken: dit zijn mechanische attracties die geen heuvelachtig terrein nodig hebben en ook geen lift hebben.
Dit type van coaster heeft een baan, waarbij de trein continue wordt gestuurd door een elektrische motor. Meestal wordt een locomotief met vele wagonnetjes gebruikt, en krijgen de reizigers twee tot zelfs drie rondjes aangeboden. Dit type is o.a. terug te vinden in Europa-park, Mirabilandia en Bobbejaanland.Onder andere Mack AG en Zamperla Rides construëren dit type rollercoasters
Vooral bekend in de US van vele launched coasters.
In Europa is een watercoaster in Linnanmäki gebouwd.
Ondermeer de makers van populaire attracties zoals de vele splashbattles
Een attractiebouwer uit Italië die zich vooral richt op het bouwen en ontwerpen van kleinere attracties.
Deze attractie is ook een creatie van Huss. Eén lange arm brengt een platform tot een bepaalde hoogte, via een slingerbeweging.
Voorbeelden zijn terug te vinden in o.a. Liseberg. Soms kan men een bepaald thema toekennen, bvb. Mexicaans zoals in Port Aventura en Six Flags Holland.
Een rapid river is een waterbaan, waarbij mensen in een rond vlot zitten. Stroomversnellingen, rotsen, watervallen, geisers, drops,... het kan allemaal. De waterbaan heeft slechts één doel: de mensen nat maken.
Deze attractie kan men terugvinden op vele plaatsen, zo ook in Warner Bros Movieworld, Bobbejaanland, Liseberg, Walibi Schtroumpfs, Efteling,...
Deze coaster wordt aangedreven dmv LIM. Op een lang horizontaal stuk wordt een enorme snelheid ontwikkeld, en dan gaat de baan vertikaal omhoog. Goed voorbeeld is Superman The Escape in Six Flags Magic Mountain (California) waar de rijders worden gekatapulteerd van 0 tot 160 km/h in 7 seconden. Ze bereiken uiteindelijk een hoogte van 126m. Daarna is er natuurlijk de terugtocht, achteruit de dieperik in.
Een arm met daaraan twee zitjes.
De arm is vergelijkbaar met een robotarm uit een fabriek die de passagiers alle kanten uitzwiert.
Je kan zelf je programma kiezen afhankelijk van je eigen moed.
Een lage schommelboot die ook nog eens om zijn eigen as draait tijdens het schommelen. Idee van Zamperla maar ook Zierer heeft zijn eigen versie.
Een mechanische attractie die bedient wordt door een operator met als doel de bezoeker van de stier te "gooien" door middel van onvoorspelbare bewegingen.
middelpuntvliedende krachtmachine
Round-up is een draaimolen, die erg hard op een ronde doos gelijkt, en waarbij de bezoekers tegen de wand staan. Het hele geval begint te draaien, en een hefboom brengt het gevaarte onder een hoek van om en bij 70°. Voorbeelden Jungle Rock in Avonturenpark Hellendoorn, en Tornado in Liseberg.
Dit type van coaster wordt tegenwoordig door vele pretparkbedrijven gebouwd. Meestal wordt deze coaster in een Far West stijl neergezet. Bekende voorbeelden: Colorado Adventure in Phantasialand, the Big Thunder Mountain in Disneyland Paris,... Het concept is meestal totaal verschillend. Er worden vaak meerdere lift hills gebruikt, donkere tunnels, plotse bochten en vele helixen.
Bedrijf ontstaan uit oud SDC werknemers na het faillissement van dit bedrijf.
Andrea Mazzeranghi is de Co-eigenaar/Managing Director van S&MC
S&S is vooral bekend vanwege hun bungee-torens. Hiermee zijn ze samen met Intamin de groten. In Amerika zal in 2001 een nieuw type coaster geopend worden van S&S, de zogenaamde Thrust Air Coaster.
Amerikaans bedrijf uit Florida, gespecialiseerd in theming en vooral in interactieve animatronics.
Ballonnenattractie voor kinderen die hoog de lucht ingaan
Een torenattractie waar je in een molenvorm naar boven gaat, vaak in ballonetjes.
Zweedse bouwer van motorbootjes
Italiaanse attractiebouwer die vooral focust op attracties voor kinderen.
Schwarzkopf staat nog steeds bekend als één van de pioniers, naast Arrow Dynamics, van de Steel coasters.
In Europa is vooral de Looping Star nog steeds bekend, die o.a. in Bobbejaanland staat (niet meer voor lang helaas).
In de jaren 70 en 80 was Schwarzkopf bekend om zijn Jetstar coasters.
Maar meest indrukwekkend is Olympia Looping, een transporteerbare coaster, met 5 loopings, die men kan terugvinden in Duitsland op de grotere foren.
Maakt(e) o.a. monorails
Race met segways
Een Shoot-the-Chute, of soms wel eens een Spillwater genoemd, is een waterattractie, waarbij 16 tot 20 mensen plaats nemen in een boot. Er bestaan vele variaties op de layout ervan, maar één zaak komt steeds terug, en dat is een enorme splash.
Enkele voorbeelden: Niagara in Bellewaerde, Tutuki Splash in Port Aventura, The Bermuda Triangle in Warner Bros Movieworld,...
Een shuttle coaster, is een coaster, die geen volledig continu circuit heeft, en gebruik maakt van een lancering-systeem.
Bvb. Revolution in Blackpool Pleasure Beach, of Turbine in SixFlags Belgium.
Bouwer van diverse IMAX Simulatoren.
Een simulator bestaat uit twee delen: allereerst heb je de cabine, waarin de mensen plaats nemen, ten tweede heb je een film. Bedoeling is dat de mensen de indruk krijgen om deel uit te maken van de aktie. De ene slaagt hier al wat beter in dan een andere: meningen verschillen hierin nogal danig!
Voorbeeld is Star Tours uit Disneyland Parijs.
leverancier van oa 4D cinemazalen
Dit wil zeggen dat dit een type coaster is, waarbij men geen treintjes heeft, maar aparte gondels. Deze is ook hangend, zoals een suspended coaster. Deze coaster is tevens een kindvriendelijke coaster, de aktieradius ligt dan ook iets lager dan bij een klassieke suspended coaster. De Batflyer is een voorbeeld hiervan.
De Sky-Roller is een interactieve attractie van Huss. Je kunt de vleugels van je karretje besturen, waardoor je voor een groot deel zelf je rit (en de intensiteit ervan) kunt bepalen.
Een vrijevaltoren waarbij de gondels bij vertrek 95 kantelen, zodat bezoekers in een liggende positie met hun gezicht naar de grond vallen.
Een Skywheel coaster is een steel coaster van Maurer Söhne, die gebruik maakt van een vertikale lift, die de zogenaamde x-car meteen in een inversieelement brengt. Dit geeft meteen ook de naam aan van deze bizarre achtbaan. Hun eerste model werd gezet in het Duitse Skyline Park, Drayton Manor en Parque de Attracciones Madrid hebben varianten op deze Skywheel constructie.
Een Suspended Looping Coaster, is een Vekoma inverted coaster, die meestal in eenzelfde standaard versie wordt doorverkocht (Limit in Heide-park, El Jaguar in Isla Magica). Deze benaming is eigenlijk niet volledig correct gekozen, daar men met een suspended coaster een coaster bedoelt, die vrij onder de rail hangt, en dus vrij kan bewegen, waardoor het absoluut geen looping kan maken. Een SLC is net als een Inverted Coaster hangende onderaan de rail, maar de trein kan niet slingeren.
In deze molen zit je in stoeltjes die met kettingen ophangen aan de molen en rondzwieren in de lucht.
Hier kan je een snelle hap bekomen. De zitaccomodatie bij dergelijke eetgelegenheden is echter veelal outdoor.
Een parcours dat afgelegd wordt op een sneeuwscooter
Een speeltuin gemaakt van zachte materialen, met (meestal) meerdere verdiepingen. Vaak vind je softplays terug in Fastfoodketens.
Franse bouwer, die eerder vrij klassieke achtbanen bouwt. Vooral bekend van achtbanen in Frankrijk. Grootste verwezelijking is de Twinlooper van hen.
Space Shot is een zogenaamde Bungee-toren, van S&S, waarbij de mensen eerst de lucht worden in gekatapulteerd, en daarna in vrije val terug naar beneden komen.
Twee torens, waarbij de ene een Space Shot is en de andere een Turbo Drop
Een attractie die leuk is om naar te kijken, en voor sommigen ook zeer leuk om te doen. Vele draaibewegingen, een op en neer gaande beweging. De mensen zitten met hun gezicht naar het middelpunt van hun gondel gericht.
Deze kun je beleven in Six Flags Holland, Port Aventura,...
In de meeste parken kan je tegen betaling spelletjes spelen. Wat voor spelletjes kan sterk uitéén lopen. Van het klassieke balgooien tot arcade spelletjes tot schietkramen.
Coastertype van fabrikant Maurer AG waarbij bezoekers zelf de snelheid van hun karretje kunnen beheren.
Dit is een roller coaster waarbij de gondels van de trein rond een as kunnen draaien, waardoor de passagiers in de rondte gaan.
Dit is een waterbaan van Whitewater, waarbij rapids naar beneden duiken, in een 'buizenconstructie'.
Bekende voorbeeld is te vinden in Parc Astérix: Oxygenarium
Een Spinning Wild Mouse, is een Wild Mouse coaster, waarbij de karretjes kunnen roteren rondom hun as, tijdens de rit.
Vooral Maurer Söhne en Reverchon maken hier modellen van. Meestal terug te vinden op foren, maar ook in bvb. Lightwater Valley.
Interactieve waterattractie
een doek die als een bel vol lucht uit de grond steekt, een variant op een springkasteel. Voorbeelden zijn te vinden in de Magische vallei (Toverland) en in Wunderland Kalkar.
Een Stand-up Coaster is een steel (looping) coaster, waarbij de passagiers niet zitten, maar rechtstaan.
In Europa staat er momenteel nog maar 1 model, nl. Shockwave in Drayton Manor. Vroeger telde Europa er nog eentje, in Skara Sommarland, maar deze is verhuisd naar Amerika.
Bouwer van onder andere splash battles.
Een Steel Coaster is de algemene omschrijving voor een coaster, die op metalen track rijdt.
Een steel looping coaster is een steel coaster, die éénmaal ondersteboven gaat. Wanneer dit meermaal gebeurt, dan spreekt men van een multiloop coaster. Deze term wordt enkel gebruikt dus voor steel sit-down coasters, met slechts 1 looping.
Een steel multi loop coaster, is een coaster, waar de treinen meerdere inversies meemaken. Dragon Khan in Port Aventura is momenteel koploper met 8 inversies wereldwijd. Het deelt dit record met the Monte Makaya te Terra Encantada in Rio de Janeiro.
Een coaster waarbij als wagentje een 'paard' wordt gebruikt. Voorbeeld in Blackpool Pleasure Beach.
Een suspended coaster, is een coaster waarbij de trein onderaan de rails hangen, en vrij kunnen slingeren. Hierdoor kunnen ze geen loopings maken, zoals inverted coasters dat wel kunnen.
In Europa kun je de Vampire temmen in Chessington World of Adventures, of in Bobbejaanland met Air Race aan boord van heuse vliegtuigjes een vlucht maken.
Het verschil met een klassieke 'Bounty' is dat een Swinging Looping Ship, om zijn volledige as draait: dus een boot die ondersteboven gaat.
Deze is o.a. in Liseberg terug te vinden.
Dit is een draaimolen, waarbij de gondels de vorm van theekopjes hebben. De theekopjes staan op een losse as, en zijn per 3 of meer verbonden op een draaicirkel, die op zijn beurt slechts een onderdeel is van een andere draaicirkel. Soms worden er andere variaties op de theekopjes genomen, zoals bvb. kookpotten bij Monsieur Canibal in Efteling.
Een plaats waar voorstellingen en shows worden gehouden
Deze valtoren laat je niet alleen naar beneden vallen, maar gaat ook van links naar rechts
Een Top Spin is tegenwoordig één van de populairste attracties op kermissen, en in parken. Vooral leuk om ernaar te kijken. Het principe is zeer eenvoudig. Men stapt in een gondel, uitzicht van een boot, en twee armen nemen het hele gevaarte de lucht in. De gondel kan vrij bewegen (scharnieren), of men kan de gondel blokkeren, waardoor het dus ondersteboven komt te staan, wanneer de armen bewegen.
Bekend als o.a. Riddler's Revenge in Warner Bros Movieworld, of Ripsaw in Alton Towers.
Soort Freefall ride van Huss, waarbij de toren kan kantelen, en roteren.
In sommige parken kunnen de mensen in alle rust en kalmte een boottocht maken. De boten zijn onder water aan een kabel verbonden. In sommige gevallen bestaat de rondvaart gewoon uit een kanaal, waarbij de boot de stroming volgt.
Auto's die worden aangedreven door te trappen over een parcours of op een plein.
Leverancier van interactieve films.
De mensen, die houden van Fysica en natuurwetten, weten dat de zwaartekracht de versnelling is waarmee een voorwerp valt. Wanneer men een extra versnelling toevoegt bij een 'drop'-attractie, dan spreekt men van een Turbo Drop.
Voorbeeld is terug te vinden in Liseberg, en in Mirabilandia.
Een attractie die lijkt op de klassieke theekopjes attractie. Het grote verschil zit in de interactiviteit. De passagiers kunnen elkaar namelijk al draaiend natspuiten
Huss variant op de Round-up
Dit is een bijzondere draaimolen, Waarbij er drie verschillende rotatieassen zijn. De meest spectaculaire is de draaiarm van zo'n 35 meter diameter. De gondel zelf scharniert rondom zichzelf, maar draait ook nog eens rond.
Van Dalen Products fabriceert land- en water voertuigen:

- Dierentuin trolleys /kinderwagens
- Electro cars
- Zeepkist kitcars
- Trapautos
- Speel objecten

- Waterfietsen
- Kinderwaterfiets - Speedy 5
- Harbor - electro bootje
- Fluisterboot - Tour 450
- Blusbootje Speedy F5
Nederlandse bouwer van waterattracties zoals "Spinning Raft Rides". Een voorbeeld hiervan is de "Bobby Drop" in Bobbejaanland.
Dit is een bedrijf uit Nederland, die vele attracties bouwt: van draaimolens, tot waterbanen, en vooral coasters. Vooral succesrijk met de Boomerang Coaster en de SLC. Tevens ook bouwer van LSM-coasters, indoor coasters en suspended coasters.
Kinderen zetten hun eerste stappen in het verkeer met een go-kart (meestal met trappers)
Aan een hoge, draaiende as zijn 2 raden bevestigd die op hun beurt een cirkelvormige beweging maken. Aan elk rad zijn 3 gondels bevestigd. Deze kunnen door de passagiers zelf nog gedraaid worden.
Wordt soms ook wel eens Diving Machine genoemd. Dit is GEEN shuttle coaster, maar een coaster met een volledige layout, die een drop bevat die 90° (of bijna) is, m.a.w. de trein zal vertikaal naar beneden gedropt worden, vandaar Vertical Drop Coaster. Voorbeeld: Oblivion in Alton Towers.
Hoe harder je trapt, hoe hoger je gaat.
Kindermolentje met vliegtuigjes die op en neer kunnen.
bouwer van Monorails
Kleine versie van de freefall tower
Een spektakel met vuurwerk en muziek dat 's avonds vertoond wordt.
Walltopia is the world leader in climbing wall design and manufacturing with more than 1800 projects worldwide and over 320 000 sq.m / 3 450 000 sq.ft.
De Walt Disney Imagineers zijn creatieve geesten die de attracties in Disney parken bedenken, creëren en uitwerken.
Een gang langs of doorheen een gebouw waar je vanalles kan aanschouwen en die schutting biedt tegen regen.
Eeen water coaster, of in sommige jargons ook wel eens een liquid coaster genoemd, is een combinatie van roller coaster en waterbaan. Vermits de nadruk veelal op de splash ligt, wordt meestal toch van een waterbaan gesproken. In Europa is Poseidon in Europa-park een knap voorbeeld.
Een zwiermolen is een molen waarbij de zitjes via een ketting is verbonden met het ronddraaiende plafond. Door de middelpuntvliegende kracht krijg je het gevoel dat je aan het zweven bent.
Whitewater is een firma gespecialiseerd in waterattracties, voor voornamelijk waterparken. Toch hebben zij ook enkele leuke attracties, die in de parken zijn terug te vinden, zoals Oxygénarium in Parc Astérix.
Zeer leuke coaster, voor groot en klein. Er worden kleine bakjes ingezet, om zoveel mogelijk de laterale G-krachten uit te spelen. Sommige onder hen maken gebruik van Spinning Cars. Tevens populair op foren en kermissen.
Voorbeelden zijn terug te vinden in Mirabilandia, Bobbejaanland, Six Flags Holland, Europa-park,...
Dit is een oude Schwarzkopf-coaster. Er staat er nog eentje in Schwaben Park (nabij Stuttgart)
Deze attractie wordt soms ook wel eens een 'Rafting Boat' of 'Waikiki Wave' genoemd, en dit omdat men in een gondel zit, waarbij twee armen deze gondel zodanig beweegt, dat men net in een storm zit.
Voorbeeld is Bone Shaker in Alton Towers of Roll over in Fort Fun.
Een molen van Zamperla waar je beschikt over de controle van je hoogte dmv een vleugel.
Wipeout is een draaimolen van Chance Inc, die bvb. in Six Flags Belgium is terug te vinden.
Een wooden coaster is een coaster, waarbij de ondersteuning en de rails uit hout worden gemaakt. In de Verenigde Staten worden tevens coasters met stalen rails, en houten ondersteuning tot deze soort geteld.
Men maakt tevens een opsplitsing in wooden coasters, naargelang de layout: een out-and-back of een twister wooden coaster.
Enkele voorbeelden: Megafobia in Oakwood, Magnus Colossus in Terra Mitica, Wild Wild West in Warner Bros Movieworld,...
Dit is een model van Gerstlauer, waarbij de drop meer dan 90° bedraagt.
Zamperla is vooral bekend omwille van spectaculaire attracties, maar ook omwille van hun kinderattracties, in vele parken terug te vinden. Verder bouwen ze eveneens coasters voor verschillend formaat, en ook waterattracties.
Alle in-het-huis gemaakte attracties, zonder officile pretparkattractieleverancier.
Een torenattractie van Italiaanse fabrikant Zamperla die zowel lanceringen als vrije val in zijn programma kan opnemen. Er zijn modellen beschikbaar voor 16, 18 of 20 passagiers.
Vooral bekend om zijn gethematiseerde Junior Steel Coasters, maar tevens bedrijvig in verschillende draaimolens, vooral voor familie en kinderen.
Hun grootste coaster is wellicht de Lisebergbanan in Liseberg.
Een gespannen draad waarvan je afdaalt met een veiligheidskoord

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.